На головну   { http://dobavki-info.org.ua/ - контакти проекту. }

Класифікація харчових добавок

Порадити сторінку:   

Харчові добавки - речовини, які додаються в харчові продукти на різних стадіях їх виготовлення для покращення їх споживчих властивостей, здешевлення продукту і т.д.

Групи харчових добавок:

Харчові барвники (Е100 - Е199) - надають продуктам більш привабливого, стійкого кольору.

Консерванти (Е200 - Е299) - продовжують реальный термін зберігання харчових продуктів, і головним чином за рахунок пригнічення росту мікроорганізмів, продукти життєдіяльності яких можуть мати неприємний смак та запах, а часто є шкідливими для організму людини.

Антиоксиданти або антиокислювачі (Е300 - Е399) - пригнічують процеси окислення (чиї продукти життєдіяльності надають харчовим продуктам неприємний смак та аромат), так само як і попередня група харчових добавок, збільшуючи термін зберігання харчових продуктів.

 

 

Стабілізатори, загущувачі і емульгатори (Е400 - Е499) - група харчових добавок, які роблять продукт більш стіким в широкому розумінні (в першу чергу фізично) або надають харчовим продуктам вид та форму, більш зручну для вживання.

Регулятори кислотності (pH) та речовини проти злежування, комкування (Е500 - Е599) - група харчових добавок, які регулюють в першу чергу кислотність, сипучість, однорідність продуктів харчування для покращення органо-лептичних показників та загального вигляду продуктів.

Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори) - Е600 - Е699, група добавок покликана допомогти створити в готовому продукті максимально стійкий та приємный для споживача смак та аромат.

Антибіотики (Е700 - Е799) - речовини, що пригнічують ріст живих клітин (в першу чергу мікроорганізмів). На відміну від групи консервантів, мають більш вузьку проте часто і більш ефективну специфіку дії.

Харчові добавки що не підпадають під інші класифікації (як правило - вузькоспрямованої дії, Е900 - Е999) - воски, глазуруючі агенти, гази-наповнювачі для упаковки, підсолоджувачі, піноутворювачі та ін.

Групи харчових добавок, класифікованих відносно недавно (Е1100 - Е1999) - ферменти, модифіковані крохмалі, розчинники та ін.

 

 

 

 

  Ще про харчові добавки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та добавки

інші розділи

На початок