На головну

{ Харчові добавки е дозволені }

 

Харчові добавки дозволені в Україні (таблиця)

галузі застосування харчових добавок та гранично-допустимі концентрації

Порадити сторінку:   

 

Iндекс Е

Харчова добавка

Походження та функція добавки

Галузь застосування

Максимально допустима концентрація, мг/кг(мг/л)

Е100

Куркуміни

Curcumins

Натуральні червоні

барвники

Кондитерські вироби

Маргарин

Не нормується

Е101

Рибофлавін

Riboflavin

Натуральні жовті барвники

 

 

E102

Тартразін

Tartrazine

Штучний жовтий барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

30

50

50

 

 

50

E104

Хіноліновий жовтий

Quineline yellow

Штучний жовтий барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

50

300

100

 

 

 

200

Е110

Жовтий „сонячний захід” спеціальний жовтий

FCF Sunset yellow FCF

Штучний жовтий барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

50

50

 

100

 

200

Е120

Карміни

Carmines

Штучні червоні  барвники

Безалкогольні ароматизовані напої

Кондитерські вироби

Бульйони та супи (концентрати)

Крабові палички

Морозиво

Оздоблення та поливи (покриття)

Їстівні оболонки сирів та ковбас

Гумка жувальна

за технологічної необхідності

 

 

 

 

 

Е122

Азорубін

Ayorubine

Штучний червоний барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

50

50

 

100

 

 

200

Е124

Понсо 4R

Ponceau 4R   Кашиніль

Штучний червоний барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

50

50

 

100

 

 

200

Е129

Спеціальний червоний AG

Allura red AG

Штучний червоний барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

Їстівних глазурях –

50 (100)

100

 

100

 

 

200

150

Е131

Синій патентований

Patent blue V

Штучний синій барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

Жувальній гумці –

50

100

 

100

 

 

 

200

50

Е132

Індигокармін

Indigotine

Штучний синій барвник

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Вермут та інші  вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

30

50

 

100

 

 

 

100

Е133

Діамантовий синій

Brilliant blue FCF

Штучний синій барвник

Безалкогольних напоях –

Кондитерських виробах –

Вермут та інші вина, виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів –

Інші спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –

25

25

 

50

 

 

 

100

Е140

Хлорофіли

Chlorophylls

Натуральний зелений барвник

 

 

 

 

Е141

Мідні комплекси хлорофілів

Chlorophylls copper complexes

Натуральний зелений барвник

 

 

 

Е142

Зелений S

Green S

Штучний зелений барвник

Безалкогольні ароматизовані напої –

Кондитерські вироби –

Спиртні напої, включаючи ті, що містять менше 15% алкоголю, ароматизовані вина, напої на основі вина та винні коктейлі, фруктові вина ігристі та витримані, сидр, крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників –

100

200

 

 

 

200

E150a

Цукровий колер Iпростий

Caramel I-plain

натуральний коричневий

проста карамель-

барвник

Не нормується

E150b

Цукровий колер II

Сaramel II – Caustic  sulfite

натуральний коричневий - карамель, отримана за лужно-сульфітною технологією

Не нормується

E150с

Цукровий колер III

Caramel III- ammonian

process

натуральний коричневий - карамель, отримана за аміачною технологією

Не нормується

E150d

Цукровий колер IV

Caramel IV - ammonian

process

натуральний коричневий - карамель, отримана за аміачною технологією

 

 

E152

Вугілля Сarbon

black (hydrocarbon)

натуральний чорний барвник

Не нормується

Е153

Вугілля рослинне

Vegetable carbon

натуральний чорний барвник

Не нормується

Е160а

Каротини

Carotenes

бета-каротин синтетичний

Beta carotene sinthetic

натуральні екстракти каротинів

Natural extracts С40Н56

барвники органічні оранжеві

синтетичний аналог

 

натуральнi оранжеві барвники

За технологічною необхідністю

Не нормується

E160b

Экстракти аннато (аннато, біксин, норбіксин)

Annato extracts

натуральнi оранжеві барвники

Маргарин, вершкове масло, сири,

кондитерські вироби

1600

E160с

Масло, смоли паприки, екстракт паприки, капсофуксин, капсантен,

Paprika oleoresins

натуральнi оранжеві каротиноїди- барвники

Не нормується

E160e

Бета-апо-8-каротинол

Beta-apo-8-carotenal

натуральнi оранжеві каротиноїди-

барвники

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Спиртні  напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників, ароматизовані вина, напої та винні коктейлі, плодові вина, у тому числі ароматизовані –(крім вермуту та інших виноградних натуральних вин тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів)

100

200

 

 

 

 

200

E162

Червоний буряковий бетанін

Beet red

натуральний червоний

барвник

Не нормується

E163

Антоціани

Anthocyanins

екстракт з шкірочки винограду,

енобарвник

Екстракт із чорної смородини

Blackcurrant extract

натуральнi

червонi та сині, виготовлені фізичним способом

барвники

Не нормується

E164

Шафран

Saffron

натуральний жовтий каротиноїд

Не нормується

E170

Вуглекислі солі кальцію (карбонат кальцію)

Calcium carbonates

CaCO3

білий пігмент,

добавка, що перешкоджає  злежуванню та грудко-утворенню, стабілізатор

Не нормується

Е171

Титану двоокис

Titanium dioxide

білий пігмент

в необхідних за технологією кількостях

 

Е172

Оксиди та гідрооксиди заліза

Iron oxides hydroxides

червоний, жовтий та чорний пігменти

Маслини

за технологічною  необхідністю

E175

Харчовий барвник – золото (пігментний метал 3)

барвник

У лікеро-горілчаних виробах

в необхідних за технологією кількостях

E181

Таніни харчові

Tannins,

(food grade)

C76H52O46

освітлювачі, барвники, емульгатори, стабілізатори

Не нормується

-

Метилвіолет

Барвник

Маркування м'яса, яєць, сирів

Не нормується

-

Родамін С

Барвник

Марківання яєць

Не нормується

-

Фуксин кислий

Барвник

Маркування м'яса, яєць, сирів

Не нормується

 

 

E200

Сорбінова

кислота

Sorbic acid

CH3CH=CHCH=CHCOOH

консервант

Вина

Безалкогольні напої

Маргарин, майонез

Плодово-ягідні соки,

ікра зерниста лососевих риб, молоко згущене,

сир плавлений

300

500

800

1000

1000

1000

E201

Сорбат натрію

Sodium sorbate

СН3СН=СНСН=СНСООNa

консервант

Див.сорбінову кислоту

коефіцієнт перерахунку

1,20

Е202

Сорбат калію

Potassium sorbate

консервант

у перерахунку на собінову кислоту

Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів менше 60% –

Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів 60% і більше –

 

2000

 

1000

E210

Бензойна кислота

Benzoic acid

С6Н5СООН

консервант

Повидло, мармелад, меланж для конд. виробів, плодово-ягідні н/п фабрикати, б/алкогольні напої, маргарин

Ікра рибна делікатесна і пробійна, пресерви рибні

700

 

1000

1000-2000

E211

Бензоат натрію

Sodium Benzoate

С6Н5СООNa

консервант

Див.бензойну кислоту

Регламенти у перерахунку на бензойну кислоту

коеф. 1,18

E220

Сірки двоокис

Sulphur dioxide

(загальний)

SO2

консервант,

антиоксидант

стабілізатор

консистенції

Сік виноградний десульфітований

Мармелад, пастила, зефір, повидло, джем

Картопля (обробка очищеної проти потемніння)

 

Соки фруктові для вигот. напоїв, фрукти глазовані, ізюм, крохмаль

Картопляна крупка

Сидр

Вино виноградне сухе

Вино напівсолодке

Вино плодовоягідне

Томат-пюре з сульфітованої маси (вміст сухих речовин 30%)

Картопля сушена

Капуста сушена

Плодово-ягідне пюре

Фрукти сушені, що підлягають термообробці

Напівфабрикати з ягід:

полуниця, малина

вишня

інші ягоди і фрукти

6

20

20 - в сирій, 2 - в вареній

 

100

150

150

200

300

400

380

400

600

1000

1000

 

2000

3000

1500

E222

Натрію гідросульфіт

Sodium hydrogen sulphite

NaHSO3

консерванти,

антиоксиданти та стабілізатори

Див. сірки двоокис

Див. сірки двоокис

E223

Натрію метабісульфіт

Sodium metabisulphite

Na2S2O5

консервант,

розпушувач

Див. сірки двоокис

Див. сірки двоокис

Е224

Калію  метабісульфіт

Potassium metabisulfite

K2S2O5

консервант,

розпушувач

Див. сірки двоокис

Див. сірки двоокис

в перерахунку на SO2

E234

Нізін

Nisin

C143H230N42O37S7

консервант антибіотичної природи

Овочеві консерви (зелений горох, томати, кольорова капуста та ін.)

витриманий та плавлений сир

„селектин”згідно з „Інструкцією по застосуванню харчової добавки „селектин” –

100

200

для попередження картопляної хвороби хліба

E235

Пімаріцин (Натаміцин)

Pimaricin (Natamycin)

C33H47NO13

консервант

антибіотичної природи

Сичужні сири, фунгіцидна обробка порверхні сирів

0,4% водним розчином, залишки - небільше

2 мг/дм 3

-

Лактоцид

консервант

Цукруючий матеріал у виробництві спирту

100мг/л бражки, залишки в готових на-півфабрика-тах не при-пускаються

-

Перекис водню

консервант

Напівфабрикати-заготовки для консервної промисловості з моркви, цибулі та білого коріння

За технологічної необхідністю

E239

Гексаметилентетрамін

Hexamethylenetetramin

С6H12N4

консервант

Ікра лососевих риб

1000

Е242

 

 

У безалкогольних напоях –

250 мг/дм3

E250

Натрію нітрит

Sodium nitrite

NaNO2

консервант,

фіксатор

кольору

Вироби з свинини варені, копчено-варені, копчено-запечені консерви м’ясні, ковбаса с/к

Вироби з свинини сирокопчені, вироби з яловичини і баранини, сосиски, сардальки, м”ясні  хлібці, ковбаси варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, зельці, консерви м”ясні фаршеві

 

Солонина з яловичини та баранини

залишкова кількість - не більше 30мг/кг

залишкова кількість - не більше 50 мг/кг

 

залишкова кількість  - не більше 200мг/кг

Е251

Натрію нитрат

Sodium nitrate

NaNO3

консервант,

фіксатор

кольору

Сири, бринза

Згідно ТІ, але не більше 300мг/1г молока, що обробляється

Е252

Калію нитрат

Potashium nitrate

KNO3

консервант,

фіксатор

кольору

Сири, бринза

Згідно ТІ, але не більше 300мг/1г молока, що обробляється

Е260

Оцтова кислота

Acetic acid

CH3COOH

консервант,

регулятор кислотності

Не нормується

E262

Ацетат натрію

Sodium acetate

консервант,

регулятор

кислотності

М’ясні та ковбасні вироби

за технологічною  необхідністю

E263

Кальцію ацетат

Calcium acetate

(CH3COO)2Ca

консервант,

регулятор

кислотності,

стабілізатор

Не нормується

E270

Молочна кислота

(L,D та LD) Lactic acid

CH3CH(OH)COOH

регулятор кислотності

Не нормується

Е285

Натрію тетраборат (бура)

Sodium tetraborate

консервант

Ікра осетрових

6000

E290

Вуглецю двоокис

Carbon dioxide

СО2

газ для насичення напоїв

Газовані безалкогольні напої, мінеральні води, вина шипучі

Не нормується

E296

Яблучна кислота

(DL-) Malic acid

НОСНСООН

½

СН3СООН

регулятор кислотності

Не нормується

-

Алілгірчична олія

 

У винах столових

1,2

E300

Аскорбінова кислота

Ascorbic acid

С6Н8О6

антиоксидант

Не нормується.

E301

Натрію аскорбат

Sodium ascorbate

С6Н7О6Na

антиоксидант

Не нормується

Е304

Аскорбіл пальмінат

Ascorbyl palminate

антиоксидант

Молоко  згущене та сухе –

Олії та жирні тваринні чи рослинні неемульговані (крім соняшникової та оливкової олії)

Хліб, виготовлений виключно з пшеничного борошна, води, дріжджів, солі

Емульсії безалкогольних напоїв

за технологічною  необхідністю

Е305

Аскорбіл стеарат

Ascorbyl stearat

антиоксидант

E306

Концентрат суміші токоферолів

Mixed tocopherols concentrate

антиоксидант

   

E307

Альфа-токоферол

Alpha-tocopherol

антиоксидант

   

E308

Гамма-токоферол

Gamma-tocopherol

антиоксидант

   

E309

Дельта-токоферол

Delta-tocopherol

антиоксидант

   

Е316

Ізоаскорбінат натрію (ероторбат натрію)

антиоксидант

м’ясні та ковбасні вироби

Не нормується

E320

Бутил гідрооксианізол

Butylated hydroxyanisole (BHA)

антиоксидант

   

E321

Бутил гідрокситолуол

Butylated hydroxtoluene (BHT)

антиоксидант

   

E322

Лєцитіни

Lecithines

антиоксиданти,

емульгатори

Не нормується

E325

Лактат натрію

Sodium lactate

(solution)

СН3СН(ОН)СООNa

Регулятор кислотності

поліпшувач борошна та хліба

Не нормується

Е326

Лактат калію

Potassium

lactate

(solution)

CH3CH(OH)COOK

Регулятор кислотності,

поліпшувач борошна та хліба

Не нормується

Е327

Лактат кальцію

Регулятор кислотності

поліпшувач борошна та хліба

Не нормується

E330

Лимонна кислота

Сitric acid

С6Н8О7

Регулятор кислотності,

антиоксидант,

комплексоутворювач

Не нормується

E331

Цитрати натрію

Sodium citrates

NaH2C6H5O7

Регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор,

комплексо-

утворювач

Не нормується

E332

Цитрати калію

Potassium citrates

KH2C6H5O7

Регулятори кислотності, стабілізатори

комплексоутворювачі

Не нормується

Е333

Цитрати кальцію

Сalcium citrates

Регулятори кислотності, стабілізатори

комплексоутворювачі

 

 

E334

Винна кислота

Tartaric acid, L (+)

HOCHCOOH

½

HOCHCOOH

Регулятор кислотності,

синергіст антиоксидантів

комплексоутворювач

Не нормується

E335

Тартрат натрію

Sodium tartrates

HOCHCOONa × H2O

HOCHCOOH

екстураторри,

комплексоутворювачі

Не нормується

E336

Тартрат калію

Potassium tartrates

HOCHCOOK

½

HOCHCOOH

екстураторри,

комплексоутворювачі

Не нормується

E338

Ортофосфорна кислота

Orthophosphoric acid

H3PO4

Регулятор кислотності,

синергіст

антиоксидантів

Кондитерські вироби, безалкогольні напої

 

Опара для хлібу

600

 

500

E339

Фосфати натрію

Sodium phosphates

NaH2PO4 × H2O

Регулятор

кислотності

текстуратор, емульгатор.

Сир

 

 

М’ясні вироби

Молоко згущене

400 в перерахунку на молоко

 

5000

2500

E340

Фосфати калію

Potassium phosphates

Водоутримуючий агент, копплексоутворювач

У сухому молоці –

Стерилізованих, пастеризованих вершках –

Збитих вершках та аналогах рослинних жирів –

2500

5000

5000

E341

Фосфати кальцію

Calcium Phosphates

Ca(HPO4)2 × H2O

CaHPO4 × 2H2O

Ca(PO4)2

Регулятори кислотності, поліпшувачі борошна та хліба стабі-лізатори, розпушувачі текстура тори, агент твердіння, добавки, що перешкоджають зле-жуванню та грудкуванню

водоутримуючі агенти

Для поліпшення життєдіяльності дріжджів при приготуванні пивного сусла

0,1-0,15% до маси зернопродукту

E342

Фосфати амонію

Ammonium phosphates

NH4H2PO4

Регулятори кислотності поліпшувачі борошна та хліба

Хліб

200 мг/кг борошна

E351

Малат калію

Potassium malate

HOCHCOOK

½

CH2COOK

Регулятор кислотності

Не нормується

E363

Янтарна кислота

Succinic acid

Регулятор кислотності

 

 

Е385

Кальціо-натріо етилендиамінтетраацетат

Calcium disodium ethylene diaminetetraacetate

Антиоксиданти консерванти, комплксоутворювач

 

 

E386

Етилендіамін тетрацетат динатрій

Disodium ethylene diaminetetraacetate

Антиоксиданти консерванти, комплксоутворювач

 

 

(продовження на стор. 2)

 

 
добавка і

інші розділи

На початок